Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezért sütök kenyeret

2020. július 16. - Vadalmamegmondja

Ezért sütök kenyeret

Az egész a koronavírussal kezdődött (mi mással?). Mikor a vírus hivatalosan is megjelent itthon, sokan pánikszerűen kezdtek el vásárolni mindent, és a mi környékünkön ebből kifolyólag a kenyér is nehezen kapható termékké vált. Ráadásul mi elővigyázatosságból (akkor jöttünk haza a kórházból az újszülött kislányunkkal) csak csomagolt kenyeret vettünk, nehogy bármi probléma legyen. Ment ez egy hétig. Két hétig. Aztán herótunk lett. Konkrétan már kezdtem kiérezni a tartósítószer ízét belőle. Nem ropogott a héja, nem morzsálódott úgy, ahogy a normál kenyérnek kellene. Egy idő után már rá sem bírtunk nézni. Egyenesen undorodtunk tőle. Aztán jött az isteni sugallat, hogy sütni kellene.

Bár nehéz volt élesztőhöz és liszthez jutni ebben az időben, mégis nekiálltam. Hozzáteszem, nem volt teljesen ismeretlen  a dolog, annak idején gyerekként sokat sütöttünk nagymamámmal. És alapvetően az ő receptjét kezdtem el követni.

Az első egy-két alkalommal nem lett annyira jó, de még mindig jobb volt, mint a bolti. Próbálkoztam, kísérleteztem sima, krumplis, és magvas kenyérrel is. És pár alaklom után nagyon finomak lettek! Kimondottan jók!

Mindezek után enyhült a vírus körüli mindenféle dolog, és már mi is megnyugodtunk picit, én ennek ellenére úgy döntöttem, hogy megmaradok a kenyérsütés mellet. Mérlegeltem a dolgokat, és úgy érzem, két naponta egy órát érdemes rászánni.

Mielőtt bárki azt gondolná, nem olcsóbb sütni. Legalábbis nem olcsóbb a standard boltban kapható kenyereknél. Viszont jóval olcsóbb a minőségi kenyereknél. Kiszámolva, nagyjából 420-470 Forint egy kiló, ha itthon sütöm (eltekintve a plusz fogyasztástól, a gép amortizációjától meg a tisztítószerektől, ez csak az alapanyag ára).
Szóval joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha anyagilag nem éri meg, mi a francért maradtam meg az itthoni megoldásnál?

-Sokkal finomabb. Azután, hogy fintorogva néztem a bolti kenyérre, ebbe jóízűen harapok bele, akkor is, ha egész héten azt eszek.
-Nem vészesen nagy munka, és nem vészesen sok idő. Kb egy óra elkészíteni, és semmi ördöngőség nincs benne.
-Szereti a család. És hálás is érte.
-Mindig büszke vagyok magamra, amikor sikerül. És szerintem joggal, ugyanis a legtöbb ember nem csinál ilyet.
-Egészségesebb. Hiszen semmilyen adalékanyagot nem teszek bele, csak sót, lisztet, élesztőt, olajat.
-Nem hizlal annyira, mint a bolti (tapasztalat).
-Kevesebbet is elég megenni belőle.
-Kikapcsolok, amíg csinálom.

Receptet szerintem felesleges lenne adnom, rengeteg oldal van, ahol tudtok válogatni közülük. Azt viszont mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Ennek ellenére, ha valaki szeretné a nagymamám féle receptet, vagy azt, amiből én dolgozok (egy könnyített verziója), keressen bátran, odaadom szívesen!

Egy pár kép, amiket sütéskor készítettem:

20200527_160426.jpgTészta

20200527_162648.jpgSütésre készen

20200603_201603.jpg...és elkészült!

20200601_170543.jpgNa és ki mondta, hogy csak kenyeret sütök? :)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vadalmamegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr516009600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint 2020.07.18. 08:58:08

Bár nagy ritkán korábban is sütöttünk, nekünk is a járvány hozta el a rendszereseb sütést. Bár tartós kenyérből is sikerült találni nagyon jót, ami mellesleg nem olcsó, ott a fél kg kerül majdnem 500-ba, de kell a változatosság, és a friss, sütött kenyérnek nincs párja. Mondjuk mi kenyérsütőt használunk, azzal nem kell kell keleszteni, dagasztani, keverni, ezeket megcsinálja helyettünk és meg is süti. A régi sütőnk épp februárban ment tönkre, ami helyett vettünk egy nagyobbat, ami jól jött a kijárási korlátozások idején.

A liszt beszerzése nem volt gond, de az élesztő igen. Porélesztővel jobb, mert jobban lehet adagolni, meg az sokáig eláll a szekrényben is, de épp kevés volt itthon, mikor már nem lehetett kapni. Normál élesztőbe teljesen véletlenül futottunk bele egy kisebb boltban márciusban, úgyhogy abbol fagyasztottunk is, ezzel megoldódott a gond. Később először porélesztőből egy másik, gagyibb változatot találtunk, ami sokkal nagyobb, de csak kia része élesztő, így egy egész tasak kell egy 0.9-es kenyérhez, míg a kicsi 4 kenyérre elég. Nagyjából júniusra állt helyre ezen a téren a készlet, megjegyzem van olyan Oetker termék, amiből máig hiány van.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2020.07.18. 10:36:51

Lassan egy évtizede sütök kovásszal. Egyszer én is végeztem egy ilyen számítást, de ennyire drága kenyér nekem nem jött ki, pedig lelkiismeretesen még a villanyóra pörgését is számoltam. :) Olyan 250 Ft körülire jött ki egy kiló. Liszt-víz-só. Lehet extrázni, turbózni, de annyit úgyse teszel bele, ami ennyivel meglökné a bekerülési költséget.

Skolem 2020.07.18. 11:43:03

Nem tudom, hogyan számoltál ki olyan sok pénzt 1kg. kenyérre, mert én olcsóbban csinálom. Veszek az Aldiban lisztet, amiből 1,4 kg. kerül 155.-HUF-ba. Ugyanitt veszem meg az élesztőt is, ez 35.-HUF-ba kerül. Összesen tehát 190.-HUF a kiadásom az alapanyagra. amiből én egy 2,1 kg.-os kenyeret sütök. A sót, a vizet és a munkadíjat nem számolom ide.

Az biztos, hogy EGYETLEN bolti kenyérrel sem cserélném el a magam sütötte kenyeret, és nem is beszéltem az olcsóságáról.

Skolem 2020.07.18. 11:46:44

Azt még elfelejtettem ide írni, hogy a kenyéren kívül rendszeresen (tehát minden héten) sütök még vajas pogit, vajas kiflit, kalácsot, és karácsonyra zserbót. De bármit meg tudok csinálni a szakácskönyvem alapján.

_Amatőr_ 2020.07.18. 17:31:22

Ha a bolti kenyérből is kevesebbet eszel, akkor az sem hizlal annyira ;)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.07.18. 20:17:17

Ezért nem sütök kenyeret: Van jobb dolgom is.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.07.18. 20:20:25

350ft-os BL80-as kenyérliszből persze, hogy drága lesz a házi sütés

Vadalmamegmondja 2020.07.20. 15:47:44

@eßemfaßom meg áll: Csak el ne mondd senkinek! Még a végén a NAV rám fog szállni, hogy ennyi pénzt eltapsolok lisztre!

Vadalmamegmondja 2020.07.20. 15:48:20

@_Amatőr_: Ha egyáltalán nem eszek, az meg még kevésbé hizlal! :)

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.07.20. 20:33:50

@Vadalmamegmondja: mert egyébként neked hogy jön kia "420-470 Forint egy kiló, ha itthon sütöm (eltekintve a plusz fogyasztástól, a gép amortizációjától meg a tisztítószerektől, ez csak az alapanyag ára"? Mert a liszten kívül a kenyérben nem igazán van pénzbe kerülő alapanyag

na, jo esetleg ha eviant használsz víznek

Vadalmamegmondja 2020.07.23. 15:41:38

@eßemfaßom meg áll: Dehát az előbb írtad, hogy van jobb dolgod a kenyérsütésnél. Most akkor még sincs? :D
Egyébként bármilyen meglepő, a kenyérbe kell élesztő is, ami szintén pénzbe kerül :) De nem értem amúgy, hogy miért okoz neked problémát, hogy én mennyit költök kenyérsütésre. Vagy hogy kenyeret sütök. Na mindegy.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.07.24. 10:21:37

@Vadalmamegmondja: Nekem nem okoz problémát, csak kíváncsi vagyok. Zavar? Tudod, egy nyilvános blogon vagyunk.

Szóval a kiló kenyérhez kell mondjuk 75deka liszt só kovász vagy élesztő (utóbbiért azért a fejedet vennék a házikenyérhívők) és ennyi. Még mindig nem jöttem rá hogy lesz ebből 420-470Ft + rezsi és láthatóan nem akarod felfedni a titkodat pedig a "vicces" "ötletes" beszólogatás helyett akár le is írhattad volna.

Vadalmamegmondja 2020.07.24. 20:45:07

@eßemfaßom meg áll: 350 Forintos liszt, kb 50-100 Forintos élesztő. Plusz olaj, só, amit nehéz kiszámolni. :) További szép estét!